Савиндан на Православном богословском факултету у Београду

<img src="/sites/default/files/users/user6/novosti/2011/01/bigger_pbf1.jpg" width="320" height="230" alt="bigger_pbf1.jpg" />

Прослава празника Светог Саве, првог архиепископа српског, отпочела је празничним бденијем служеним у навечерје празника у факултетском параклису Светог Јована Богослова. Свету Литургију на дан празника служио је Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. Иринеј, декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду. Светој Литургији и Савинданској академији присуствовали су Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, надбискуп београдски г. Станислав Хочевар, апостолски нунције у Републици Србији г. Орландо Антонини, представници Универзитета у Београду на челу са проректором проф. др Недом Бокан и деканима већег броја факултета, декани теолошких факултета у Загребу и Љубљани, као и остале многобројне званице, професори, бивши и садашњи студенти и пријатељи Факултета.

Свечану академију у амфитетру Богословског факултета отворио је студенски хор  под руководством ђакона мр Драгана Ашковића, предавача Црквеног појања и музикологије, тропаром Светоме Сави. У наставку смо могли да чујемо молитву "Оче наш" на арапском језику коју је изговорио студент Туфик Таијар из Сирије.

Декан факултета, Преосвећени Епископ бачки др Иринеј пожелео је добродошлицу гостима и присутне упознао са академским радом Факултета. Светосавску беседу о односу првог архиепископа српског према литургијској традицији и богослужбеној пракси свога доба чули смо од доцента протојереја стафрофора др Владимира Вукашиновића.

У наставку програма академије уручене су дипломе новим магистрима богословља, као и студентима који су дипломирали у протеклој години, а додељене су и награде најбољим студентима. Титулу студента генерације понео је г. Александар Милојков (просек оцена 9,66), а на најбоље дипломске радове награде су уручене Лазару Нешићу за рад под насловом  "Савремено евхаристијско богословље Источне и Западне Цркве – Александар Шмеман и Јозеф Рацингер",  Весни Курјаков за рад  "Учење Римокатоличке  и Руске православне Цркве о људским правима",  Валентини Арсеновић -  "Oткривање Христа као месије у Новом Завету" (равноправне прве награде), и  Ивану Недићу за дипломски рад под насловом "Пророк Јона у богослужбеном,  отачком и могућем савременом тумачењу " (друга награда). Такође су додељене и награде Виктору Вучинићу за висока постигнућа из предмета Историја религије (из фонда покојног професора Лазара Милина), Јелени Вујић за предмет Хришћанска етика (из фонда покојног професора Димитрија Димитријевића), као и награде за активно учешће студената у богослужбеном животу.

У току културно-уметничког дела програма наступили су академски музичар Јегор Стрељников - један од најбољих руских гуслара који чува и преноси изворно руско музичко предање, вокални солиста Ивана Мулић и редовни професор Факултета музичких уметности Зоран Мулић који су извели две композиције – народну песму "Ђелем, Ђелем", која обједињује све Роме света, и композицију господина Зорана Мулића под називом „Лачо Дел“ (професор Мулић, иначе, компоновао је Литургију светог Јована Златоустог на ромском језику, која се већ служи у српским храмовима и представља израз настојања за што потпунијом интеграцијом Рома у духовни и културни живот). Музички програм је употпунио и познати уметник Слободан Тркуља. Академија је завршена заједничким певањем Светосавске химне.

 

др Ксенија Кончаревић,
продекан за наставу

Београд
Извор: Православни богословски факултет Универзитета у Београду