БРОЈАНИЦЕ СВЕТОГ САВЕ

БРОЈАНИЦЕ СВЕТОГ САВЕУводна реч

Из године у годину објављује се код нас све више књига, расправа и популарних текстова ο најпознатијој и најинспиративнијој личности наше црквене и народне историје - ο светитељу Сави, првом српском архиепископу и највећем просветитељу нашег рода. У томе ммоштву публикација издваја се, међутим, једна књига, штампана још 1980. у Крњеву под насловом Бројанице Светог Саве, а писац јој је г. Милан Ц. Милетић. Књига је одавмо распродата, али ако ју је неко некад имао у рукама, сетиће се невелике и непретенциозне свеске у скроммом повезу. По чему се, дакле, таква књига издваја у оквирима наше литературе ο Светоме Сави последњих деценија? Зашто би она могла бити актуелна и занимљива и данас?

Одговор је за долепотписанога једноставан: књига Милана Милетића је оригинална и јединствена, бар дo сада, по томе што она представља романсирану биографију Светога Саве, писану веома живо, привлачним стилом, пером и срцем човека који очигледно има књижевног дара, али притом у сагласју како са историјском истином ο Светитељу тако и са виђењем његовог лика и подвига какво већ вековима има, мегује и даље предаје сама Светосавска Црква. Писац је очевидно, поставио пред себе троструки циљ: читаоцу, првенствено младом и мајмлађем читалачком нараштају, пружити лепо штиво и узбудљив роман; затим многа и корисна сазнања ο најпресуднијем периоду и најважнијим личностима ране српске историје, оне која је предодредила сав потоњи историјски и духовни пут нашега племена, и, најзад, духовно аутентичан увид у житије и подвиге великог монаха и пастира Цркве, човека чија нас дела и њихови духовни плодови обасјавају непролазном светлошћу. Мислим да је писац потпуно постигао овај троструки циљ.

Књига је била право духовно освежење када се појавила пре шеснаест година. Уверен сам да ни данас није изгубила ништа од своје духовне свежине и чари. Стога сам искрено захвалан свом дугогодишњем и драгом пријатељу, г. Милану Милетићу, што је Беседи, издавачкој установи Епархије бачке, уступио право на друго издање своје књиге. Ово издање је, у поређењу са првим издањем, поправљемо, са мањим измемама у тексту и распореду неких поглавља, а поправке и измене је извршио сам писац. Наслов је допуњем - поднасловом Повест ο љубави - јер се у међувремему и код писца и код издавача створио утисак да је био преузак у односу на садржај књиге. Наравно, уложен је труд да ово, друго издање буде квалитетније и у техничком погледу.

Ускоро ћемо, ако Бог да, празновати велики празмик светог и богоносног оца нашега Саве, првог архиепископа и просветитеља српског. Нека ова књига, истинита повест ο његовој великој лубави према Господу Псусу Христу и према ближњима, буде светосавска празнична честитка Беседе свим читаоцима њених издања. Нека љубав и благодат Божја, као и љубав и молитвено заступништво светитеља Саве, буду са свима нама! Амин.

Епископ бачки Иринеј