Човек Богочовека Христа

Реч ο овој књизи

На светоспасни празник Благовести ове 2004. године навршава се 110 година од благовесног доласка од Господа Творца и 25 година од блаженог пресељења Господу Спасу - Преподобног и Богоносног Оца нашег Јустина Новог Ћелијског (1894+1979).

За прву годишњицу његовог богоугодног упокојења (1980) припремили смо и издали, на брзину, спомен-књигу На Богочовечанском путу, у којој је, уз први део Авиног животописа (од рођења до доласка у манастир Ћелије), дат краћи избор његових текстова и неколико текстова ο њему, насталих поводом његовог престављења. За ову 25-годишњицу блаженог уснућа Очевог издајемо другу споменицу-зборник, под називом Човек Богочовека Христа, у којој ће читаоци наћи неколико текстова Авиних (1. део књиге), неколико одзива ο њему (2. део) и неколико сећања очевидаца његових (3. део), уз додатак огледа Библиографије. Новина ове Споменице је у томе што су текстови у њој донети на 5 језика, притом неки упоредо на 2 језика, да би књига била доступна и осталој браћи православнима, поштоваоцима светог и светлог лика и дела Оца Јустина.

За други део Авине свете и светле биографије, то јест његовог богоугодног Житија, изгледа, грјех наших ради, још није приспело време. Било је много невоља за ове две и по деценије, личних и свенародних. И, мада смо понешто и ставили на папир, ипак се није успело срочити једно пуно житије његово. Очекивати је, ако Господ хтједбуде и Отац Јустин с неба благослови, да то буде за следећу благопријатну прилику. Можда приликом вађења из гроба и преноса часних му моштију у тробродни храм трима Светитељима, који ћe no његовом завештању бити подигнут у Ћелијама. Или пак при његовом саборном уношењу у Диптихе Светих, за што се са више страна јављају све чешће молбе и предлози од благочестивог клира и народа Цркве Христа Богочовека, широм Православног света. Α το би, уствари, било само јавно оглашења онога што већ постоји у Светом Православљу — опште поштовање Оца Јустина као Светог Божијег Угодника. Читаоци ће у овој књизи видети то и по текстовима, нарочито на страним језицима, и по новим тропарима и кондацима, и по новим иконама и фрескама.

Још да додамо да избор сведочења ο Авиној светој личности, богонадухнутим му делима и православном христословном богословљу, у овој Споменици није ни издалека потпун јер их има још доста значајних.

Отац Јустин је „старе вере ново оправдање“, живи пример који показује да свештено Предање и богославно Богословље у Цркви није „мртво слово“, него Духом Светим жива сила на спасење свима који Христу хоће веровати за живот вечни, на славу Бога Оца.

Уредник