Епископ бачки Господин др Иринеј на прослави јубилеја Санктпетербуршке Духовне академије

<img src="/sites/default/files/users/user6/novosti/2009/11/bigger_petrovgrad1.jpg" width="320" height="230" alt="bigger_petrovgrad1.jpg" />

На позив Његове Светости Патријарха московског и све Русије господина Кирила, Преосвештени Епископ бачки др Иринеј је у периоду од 8. до 11. октобра текуће године, у својству Декана Православног богословског факултета Универзитета у Београду, боравио у Санкт Петербургу.

У реченом периоду Санктпетербуршка православна Духовна академија објединила је обележавање три јубилеја: двестагодишњицу од оснивања Академије, тридесетогодишњицу постојања одсека за образовање диригента на овој високошколкој установи, и осамдесетогодишњицу од рођења великог јерарха у из тешког времена совјетске репресије Митрополита лењинградског Никодима Ротова.

Непосредно по приспећу на аеродром Пулково господин Епископ је са пратњом узео молитвеног учешћа у свеноћном бденију служеном у параклису Академије уочи престоног празника Светог апостола и еванђелисте Јована Богослова.

Сутрадан, 9 октобра Свету Литургију је у храму Академије Служио Свјатјејши Патријарх Кирил уз саслужење мноштва Архијереја и свештенства. Преосвештени Владика Иринеј је заједно са осталим представницима помесних Православних Цркава узео учешћа у Литургијском сабрању. По завршетку Литургије и молебна светом Јовану Богослову, уследила је свечана прослава посвећена јубилеју двестагодишњице Санктпетербуршке духовне академије на којој је патријарху Кирилу за његов допринос сведочењу у савременом свету додељен почасни докторат. На трпези љубави по завршетку ове свечаности сви гости-представници Помесних цркава су имали прилику да поздраве Патријарха и честитају јубилеј ректору Пресвештеном Епископу гатчинском Амвросију. Владика Иринеј је у свом обраћању поред топлих и срдачних поздрава Патријарху и Ректору Академије нагласио чињеницу историјске повезаност повезаности ове високошколске установе (на којој су, угред, тренутно најбројнији студенти из иностранства управо они из Србије- има их 13) и Српске Православне Цркве, подсетивши притом, да су се у Петрограду школовали велики јерарси и богослови као што су Патријарх Варнава Настић и отац Јустин Поповић. Са друге стране, како је рекао Владика, и неки професори са ове Академије били су професори Богословског факултета у Београду као што је на пример Сергије Троицки и многи други. Том приликом је Владика ректора и студенте Академије даривао иконом Пресвете Богородицом и двема репрезентативним монографијама о страдалном Косову.

Сутрадан 10. октобра Епископ бачки је учествовао на конференцији о богословским школама. Посета Санкт Петербургу и Санкптетербуршкој духовној Академији завршена је у недељу 11. октобра, пошто је Владика Иринеј узео учешћа у Литургији коју је служио Владика Амвросије и пошто је провео извесно време за трпезом љубави са професорима и студентима Академије.

Нови Сад
Ђакон Игор Игњатов