ЕПИСКОП ИРИНЕЈ ПРИСУСТВОВАО ПРЕДАВАЊУ ДР АНДРЕЈА ЛЕОНИДОВИЧА ШЕМЈАКИНА

 

 

Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј присуствовао је, на Велику среду, 12. априла 2017. године, предавању др Андреја Леонидовича Шемјакина, из Института за словенске студије Руске академије наука из Москве, који је говорио на тему: Фебруарска револуција у Русији, Никола Пашић и Крфска декларација.

Присутне у свечаној дворани Матице српске поздравио је професор др Ђорђе Ђурић, генерални секретар најстарије српске књижевне, културне и научне институције, истакавши да је 1917. година преломна година Првог светског рата.

Као познавалац српске историје 19. века, један од најбољих познавалаца дела Николе Пашића, аутор више књига и више десетина студија, чест гост архива у Србији ‒ предавач је током излагања представио тектонске промене које је изазвао силазак са сцене руске царске Владе 1917. године.

Ово је треће по реду предавање у Матици српској, реализовано у овогодишњем циклусу, а посвећено Првом светском рату и уједињењу. Следеће предавање ће се одржати 27. априла, са почетком у 12 часова, када ће потпуковник др Далибор Денда говорити на тему: Од пораза до уједињења, српска војска 1876-1920. године.

ЗВУЧНИ ЗАПИС ПРЕДАВАЊА:

 

ФОТО АЛБУМ

Нови Сад
Информативна служба Епархије бачке