Изазови човечанства пред достигнућима савремене медицине и науке

<img src="/sites/default/files/users/user6/novosti/2009/05/Bajmok/album/bigger_1.jpg" width="320" height="230" alt="bigger_1.jpg" />

У четвртак, 14. маја 2009. године, са почетком у 19 часова, у великој сали зграде Друштвено-политичких организација у Бачкој Паланци, господин др Стаменко Шушак, познати кардиохирург из Новог Сада, одржао је предавање на тему: „Изазови човечанства пред достигнућима савремене медицине и науке“.
Говорећи у уводном делу свога излагања о многим савременим достигнућима која су се потакнута развојем микробиологије и генетике десила у последњих сто година у науци и медицини, др Шушак је истакао потребу новог разумевања етичких појмова и категорија чији је карактер проблематичан коси се са основним хришћанским начелима о неприкосновености човекове слободе и интегритета личности.
Својим исцрпним излагањем др Шушак је показао да се о научним достугнућима не може говорити само са научне стране, расуђивањем искључиво на основу наших простих чула, већ је неопходан свеобухватан приступ, који неизоставно у себи садржи и аспект антрополошког учења Православне Цркве, као и чињеницу да је човеково назначење бесмртност у заједници љубави и слободе са Богом Животодавцем.

Бачка Паланка
Презвитер Стевица Илић