Молитвени испраћај протопрезвитера Љубомира Станковића

У четвртак 11. јануара 2018. године, на дан празновања Светих 14.000 младенаца Витлејемских, у храму Светог апостола и јеванђелисте Луке у Бегечу, служена је света заупокојена Литургија, а затим и опело новопрестављеном слузи Божјем протопрезвитеру Љубомиру Станковићу, свештенику у пензији.

Заупокојену Литургију и опело је служио протопрезвитер-ставрофор Радослав Живанов, свештеник у пензији. На светој Литургији, оцу Радославу су саслуживали петорица свештеника и један ђакон, а у чину опела је учествовало више свештенослужитеља Епархије бачке и других Епархија наше помесне Православне Цркве.

На светој Литургији, протонамесник Бране Миловац, архијерејски намесник бачкопаланачки, у својој беседи је навео да верујемо у Свемилостивог Господа Који, по своме промислу, изабира и призива Себи. Верујемо да ће Господ нашег брата и саслужитеља, оца Љубомира, примити у рајско насеље, настанити тамо где је живот вечни, тамо где царствује Светлост Његова, јер ту светлост и ту радост Неба, отац Љубомир  је смело и у најтежим временима проповедао овде и тиме био лученосац светлосне Христове вере, поручио је отац Бране.

Након служеног опела, протопрезвитер-ставрофор Мирко Шипка је истакао да је „у духовној радости Рођења Христова, Господ призвао оца Љубомира да пређе у живот вечни, тамо где нема бола и жалости“.

Протопрезвитер Љубомир Станковић се упокојио у Господу 9. јануара 2018. године, у 75 години живота. Рођен је 2. новембра 1943. године у Великој Врбици, Општина Кладово, од оца Сретена и мајке Љубице. После завршене основне школе у Алексинцу, уписао се у Богословију Светих Кирила и Методија у Призрену. Године 1966. ступио је у брак са Донком Мирков из Силбаша, са којом је имао троје деце, кћер Јелену и синове Александра (сада свештеника) и Милана. У чин свештеника рукоположио га је 2. новембра 1966. године, блаженопочивши епископ нишки Јован. Службовао је најпре у Тешици (Епархија нишка), а од 1971.у Мартоношу, Бегечу и Сиригу, одакле је и пензионисан 1. децембра 2006. године.

Земни остаци оца Љубомира, положени су на месном гробљу у Бегечу.

Вечан ти спомен, достојни блаженства и вечног спомена, прото Љубомире!

 

Нови Сад
Информативна служба Епархије бачке