Презвитер Милош Ловрић: Света Тајна Крштења

<img src="/sites/default/files/users/user6/bigger_lovric_predavanje.jpg" width="320" height="230" alt="bigger_lovric_predavanje.jpg" />

У недељу двадесету по Духовима, православна Црквена општина Сомбор отпочела је нови серијал духовних трибина на Педагошком факултету у Сомбору. Tема првог предавања, које је одржао архијерејски намесник сомборски презвитер Милош Ловрић, било је на тему Света тајна Крштења.

У уводном делу свога излагања отац Милош је истакао да је све у Цркви света Тајна, те да збир од седам светих тајни није коначан. Према његовим речима, светих Тајни има далеко више, а освећање воде или монашење нису ништа мање благодатни тиме што нису прибројани овом уобичајеном броју Тајни Цркве.

Говорећи о самој Тајни Крштења, отац Милош је изнео низ веома упечатљивих слика којима је описао ступање у Цркву: Крштење су врата кроз која улазимо у Цркву. Материја крштења је вода, која је символ смрти. Погружавајући се у њој ми умиремо за живот у греху, да би са Христом васкрсли зa живот вечни.
Овом светом тајном, према речима предавача, не само да нам се опраштају греси, већ успостављамо нови однос са Богом. Почињемо да постојимо на нови начин –темељ нашега новог бића јесте Христос.

У наставку, предавач је говорио о условима за свето Крштење; о покајању, молитвама заклињања, о вери.

Подсетивши присутне на катихуменат као предањски начин увођења у Цркву и о говорећи о потреби повратка истог у нашу савремену литургијску стварност, отац Милош је објаснио сам поредак ове Тајне, битних радњи и њиховог мистириолошког значаја.

Веома исцрпно и инспиративно излагање предавач је завршио истакавши да Крштење и Миропазање имају своју пуноћу у Евхаристији као светајни Цркве, кроз коју се и сједињујемо са Христом.

Сомбор
Ђакон Младен Глушац