Прославa празника Светих апостола Петра и Павла у Пачиру

<img src="/sites/default/files/users/user6/novosti/2009/07/bigger_pacir%20glavna.jpg" width="320" height="230" alt="bigger_pacir glavna.jpg" />

Овогодишњом свечаном и радосном прославом својих Патронâ, Светих апостола Петра и Павла, житељи Пачира молитвено су обележили и велики јубилеј – шест векова постојања свога места.

Прослава је започета празничним бденијем које је служио месни парох, презвитер Александар Игњатов.

Петровданским литургијским сабрањем великог броја верних началствовао је отац Александар, уз саслужење ђакона суботичког Бранислава Шијачића и ђакона новосадског Ђорђа Стојисављевића.

После свете Литургије извршен је трократни опход око храма и одржан помен преминулим ктиторима, приложницима и свештенослужитељима пачирске светиње.

Затим је, у новообновљеној црквеноопштинској сали, уприличена трпеза љубави за бројне госте, као и послужење у порти Петропавлове цркве за све учеснике данашњег свештеног сабрања.

У организацији пачирске Црквене општине, испред порте светог храма приређен је културно-уметнички програм. Започет је парадом фијакера са коњаником на челу, а потом су чланови Српске фолклорне секције извели богат сплет народних песама и игара, уз вешто руковођење госпође Данице Егић и госпође Слађане Седлар.

На вечерњем богослужењу началствовао је парох суботички, презвитер Драган Стокин, уз саслужење презвитера Гордана Увалића, пароха александровачког, презвитера Дарка Јелића, пароха бајшанског, и ђакона Младена Глушца.

Овогодишњи кум, господин Данило Дојић предао је кумство господину Зорану Стефановићу.
У наставку прославе извршено је освећење новоподигнутог крста у порти храма, дар господина Благоја и Верице Шаршански.

Вредне жене из Пачира за ову прилику су припремиле традиционалне посластице са овог поднебља, и њима послужиле све присутне свечаре.

На крају ове велике духовне свечаности, Црквена општина пачирска угостила је чланове Етно групâ „ Искон“ из Суботице и „ Извор“ из Стапара, који су својим наступом увеличали радост торжествене прославе Петровдана у овом месту.

Галерија фотографија

Галерија фотографија 2

Пачир
Презвитер Александар Игњатов