Прослава празника Светих Јоакима и Ане у Шајкашу

<img src="/sites/default/files/users/user6/novosti/2009/09/bigger_shajkash.jpg" width="320" height="230" alt="bigger_shajkash.jpg" />

Још од 9/22. септембра 1818. године, када су освештани темељи храма Светог Великомученика Димитрија, празник Светих и праведних Јоакима и Ане у Шајкашу се прославља свечано, као заветна сеоска слава.

Ове године прослава је започета празничним бденијем на којем је началствовао јереј Александар Басара, уз саслужење протојерејâ Ивана Вачика и Чеда Опарнице, и протонамесникâ Ранка Милојевића и Милета Мајкића.

На светој Литургији збор свештенослужитељâ предводио је протојереј Иван Вачик. Служашчем оцу Ивану саслуживали су свештеници: Душан Ердељан, Ђорђе Ђурђев, Милош Јевросимов, Јован Кезан, Мирослав Чолаковић, Милорад Мировић и Радоје Марковић.

У надахнутој беседи, прота Иван Вачик је истакао љубав као највећу врлину, подсетивши верни народ на јеванђелске речи да ће се по међусобној љубави хришћана познати колико су они заиста ученици Христови.

Вечерње богослужење служио је протојереј-ставрофор Милан Остојић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење свештеникâ Ивана Вачика, Милета Мајкића и Петра Тривуновића.

Празнично расположење увеличали су и улепшали појци из Бачке Тополе, Мошорина и Жабља.

Вернима се после резања славског колача обратио протонамесник Миле Мајкић, дивно беседећи о светињи родитељства и Јоакиму и Ани, часним родитељима Најчасније Дјеве.

Овогодишњи кум био је господин Коста Малеш, са својом супругом Љепосавом и сином Слободаном. Благочестива породица Малеш даривали је свети храма шајкашки новом кадионицом и прекривачем часнога престола. Нека њима и свим људима добре воље Господ узврати Својом милошћу и благословом.

Фотографије

Шајкаш
Презвитер Милорад Мировић