ПРОСЛАВЉЕН ПАТРОН ЕПАРХИЈЕ ОСЕЧКОПОЉСКЕ И БАРАЊСКЕ

 

 

У суботу, 21. октобра 2017. године, у Саборном храму Светог Николаја у Вуковару, прослављени су заштитници Епархије осечкопољске и барањске – Свети деспот Стефан и Јелена Штиљановић. Светом Литургијом началствовао је Епископ врањски Пахомије, уз саслужење администратора Епархије осечкопољске и барањске, Епископа бачког Иринеја. На узношене литургијске молитве одговарао је епархијски свештенички хор. 

После прочитаног Еванђелског одељка,  Епископ Иринеј поучио је присутне о томе ко је први, а ко последњи у Царству небеском, и указао на светог деспота Стефана и свету Јелену Штиљановић, као на оне који су готово незнатни у историјском смислу, али који су чували народ и веру православну. Владика Иринеј је такође указао на потребу непрестаног развијања свести Косовског завета у данашње време.

ЗВУЧНИ ЗАПИС БЕСЕДЕ ЕПИСКОПА ИРИНЕЈА:

По завршетку свете Литургије, Епископ Пахомије је благословио славске дарове  и  честитао  Епархијску славу Епископу домаћину, свештенству и народу Епархије осечкопољске и барањске, после чега је владика Иринеј заблагодарио Епископу Пахомију, изразивши наду за саслуживања и у будућности.  Владика се такође обратио  и званичним гостима, представницима регионалних и локалних  државних власти и представницима власти Републике Србије,  посебно изразивши задовољство што су на саборном прослављању славе Епархије осечкопољске и барањске учествовали, пре свега, као синови и кћери своје Свете Цркве. 

ЗВУЧНИ ЗАПИС ОБРАЋАЊА ЕПИСКОПА ПАХОМИЈА И ИРИНЕЈА:

У наставку прославе Патрона Епархије, Епископ Иринеј је у вуковарском парохијском дому примио представнике српске заједнице, а затим је у Борову приређена свечана трпеза љубави.

ФОТО АЛБУМ

Нови Сад
Информативна служба Епархије бачке