РУКОПОЛОЖЕЊА У СВЕТОАРХАНГЕЛСКОМ МАНАСТИРУ У КОВИЉУ

Владика Иринеј: „Једини начин живота, могућ и достојан за човека као боголико и христолико биће, јесте живот у љубави и по љубави”

Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у Недељу месопусну, 3. марта 2019. године, у параклису Светих Отаца Атонских, у манастиру у Ковиљу. Владици су саслуживали Епископ мохачки г. Исихије, монаштво и свештенство Епархије бачке.

У свом архипастирском слову Епископ бачки је истакао да Господ спасава судећи на Свој начин, по Својој љубави безмерној, а и да суди  ̶  са том истом љубављу  ̶  спасавајући. Нада у божанску правду која надилази сваки наш појам о правди. Има људи који би хтели да Бога мере нашом мером и да Му наметну нашу правду, да буде мање-више немилосрдан и осветољубив, као што смо ми. Он то није, по природи Својој. Напротив. Управо данашњи дан, читаво богослужење, позива нас на супротно томе – на љубав, на праштање, на измирење, на смирење пред Богом и пред ближњима. Реч о Страшном суду је реч о праведном суду љубави. Божји суд је прихватање наше слободе коју је Он даровао, прихватање нашег избора које нас никада не омета у прихватању нашег суда о Њему и о себи. Зато Спаситељ тражи, за Своју безмерну љубав, од нас да узвратимо макар мало љубављу. Та љубав се показује и пројављује као братољубље, навео је владика Иринеј у беседи по прочитаном јеванђелском одељку.

Епископ је нагласио да једини начин живота, могућ и достојан за човека као боголико и христолико биће, јесте живот у љубави и по љубави. Сваки други начин живота је неприродан. Човек, ако зна само за себе, није нормалан, макар шта о себи мислио. То не значи да Бог чека у некој духовној заседи као „стари крвник” из некадашњих српских епских песама, као неки строги казнитељ и осветник. Не, Он жели да се сви спасу. Оно што Бог жели, што је Он припремио пре него што је свет створен, стварајући свет, јесте да сви буду у радости и љубави спасени у Царству Његовом. Бог никада није узрочник зла и никада не жели смрт, нити је створио смрт за било које биће које је створио, објаснио је владика Иринеј у Светоархангелском манастиру у Ковиљу.

У току свете Литургије, владика Иринеј рукоположио је монаха Козму (Ранчића) у чин јерођакона, а владика Исихије рукоположио је јерођакона Ермолаја (Турчана) у чин јеромонаха.

 

ФОТО АЛБУМ

Нови Сад
Информативна служба Епархије бачке