Слава Манастира Светих архангела у Ковиљу

 У уторак, 21. новембра 2017. године, у Светоархангелском манастиру у Ковиљу прослављен  је  Сабор светог архангела Божјег Михаила и свих бестелесних сила. Свету Литургију је служио Високопреосвештени Митрополит загребачко-љубљански  господин др Порфирије, уз саслужење Епископа новосадског и бачког  г. Иринеја, свештеномонаха и свештеника Епархије бачке, као и гостију из Словачке: презвитерâ Петра Суроке и Мирослава Губе.

По прочитаном Јеванђељу, Митрополит Порфирије се обратио присутнима поуком о анђелима Божјим. Послушање вољи Божјој, једном речју није ништа друго него у љубави заједница са Богом. То послушање је свакодневно, на сваком кораку, у сваком тренутку. Послушање Богу се пројављује и показује кроз наш однос са људима, са ближњима, рекао је Митрополит, додавши да је свет створен да буде једна хармонија и космичка Литургија.

У току Литургије ђакон Срђан Јанковић  из Жабља рукоположен је у презвитерски чин, а катихета Живко Раиновић из Чуруга у чин ђакона.

По завршетку Литургије, Владика бачки г. Иринеј је честитао братству манастира у Ковиљу као и свим свечарима славу и поучио је присутне о значају празника. Желим да свети архангели и свети анђели Божји све нас покривају својом непрекидном молитвом пред Богом, и да нама дарују, благодаћу заједничкога Господа, јер и они су чланови Цркве као и ми, да и нама дарује да будемо небески људи а земљаски анђели, казао је Епископ Иринеј.

ЗВУЧНИ ЗАПИС БЕСЕДЕ:

ФОТО АЛБУМ

Нови Сад
Информативна служба Епархије бачке