Владика Иринеј освештао темеље храма у Бездану

<img src="/sites/default/files/users/user6/novosti/2009/06/bigger_mala.jpg" width="320" height="230" alt="bigger_mala.jpg" />

Његово Преосвештенство Епископ бачки Гoсподин др Иринеј освештао је у Бездану темеље храма посвећеног Светом мученику кнезу Лазару и свим светим мученицима српским, уз саслужење свештенства сомборског намесништва и уз молитвено учешће великог броја мештана и гостију.
Чин освећења Епископ Иринеј је извршио на сâм дан славе будућег храма – Видовдан, чиме је још више увеличана радост многобројних житеља Бездана, места надомак саме српско-мађарске границе.

Управо то је и нагласио Преосвећени владика у својој веома надахнутој пастирској беседи, изговореној после освећења темеља, рекавши, између осталог, да је данашњи Видовдан прва слава будућег храма. Захваливши се верном народу и многобројним приложницима на досадашњој помоћи око изградње храма, Владика Иринеј је подсетио присутне да је у темеље ове цркве постављено и камење из светих српских манастира: Хиландара, Острога, Врдника, манастира Бране из Барање и из цркве Светог Вида са Баније, као жеља да храм почива и на духовно чврстим темељима. Епископ бачки је изразио своје лично уверење да ће, без обзира на кризу и тешка времена, овај храм сигурно бити завршен, али да је за нас верне много опаснија духовна криза која такође наилази и којој и одолевамо градећи сви заједно, саборно, управо овакве светиње.

Уметнички програм који су припремили углавном млађи житељи Бездана и околине, био је осмишљен и продуховљен, примерено празнику какав је Видовдан.

На крају, Његово Преосвештенство Господин Иринеј је благословио и трпезу коју су домаћини приредили и коју је увеличао својим присуством, и још једампут се обратио присутнима кратком беседом у којој је нагласио важност узајамне љубави између верних и Епископа, рекавши да без освећења темеља храма ми не бисмо имали данас славу, али да ни освећења не би било без труда који је верни народ уложио са љубављу у градњу своје светиње.

Галерија фотографија

Бездан
Презвитер Срђан Перић