XXV КОНКУРС „СВЕТОСАВЉЕ И НАШЕ ДОБАˮ

 

 

У суботу, 13. маја 2017. године, у Техничкој школи Милева Марић-Ајнштајн у Новом Саду, одржана је завршна свечаност јубиларног XXV конкурса Светосавље и наше доба. Конкурс je уврштен у Календар смотри и такмичења Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а подржала га је и Управа за културу Града Новог Сада. Као и претходних, тако и ове године, Конкурс су заједнички организовали Коло српских сестара Епархије бачке, Одбор за верску наставу Епархије бачке, Центар за ликовно васпитање деце и омладине Војводине и Удружење војвођанских учитеља.

Деца од предшколског до средњошколског узраста из Републике Србије, Републике Српске и расејања су писала, цртала и сликала на тему Свети Сава и Светосавље. Горостасни лик и дело Светога Саве имао је вековима изузетно значајан и веома благотворан утицај на православне Србе, у свим крајевима где су живели и у свим сегментима духовно-културног прегалаштва. Организатори су желели, као и много пута до сада, да подстакну младе на стваралачки подвиг размишљања о лику и делу, или боље речено, о духу Светога Саве и Светосавља, који је био један од првих и највећих културних прегалаца у нашем народу и који је вековима надахњивао синове и кћери рода српскога.

Свечаност је отворио и присутне поздравио, у име Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, прoтојереј Жељко Латиновић, координатор Катихетског одбора Епархије бачке. После његових речи поздрава, присутнима се обратила председница Кола српских сестара, госпођа Славојка Тодоров, а затим су додељене награде ученицима и наставницима чије радове је жири прогласио најбољима.

Ове године на расписани конкурс пристигло је: 468 литерарних радова из 88 основних и 40 средњих школа од којих је награђено 11 ученикâ и 3 професорâ који су послали највећи број успелих литерарних радова а похваљено је 9 ученикâ и 9 професорâ. Калиграфских радова је пристигло 686 из 93 основне и средње школе, од којих је 16 радова награђено а 15 похваљено, док је 7 ментора за веома успешан калиграфски рад ученикâ награђено а 2 ментора су похваљена. Ликовних радова је пристигло 2194 из 185 школа и образовних установа Републике Србије, Републике Српске и расејања од којих је награђено 27 радова.

Током свечаности првонаграђени литерарни радови су прочитани у свим категоријама, а сви награђени и похваљени калиграфски и ликовни радови су изложени. Цео програм завршне свечаности улепшао  је својим појањем хор Основне школе Ђорђе Натошевић. Надамо се да ће конкурс Светосавље и наше доба и у наредним годинама и деценијама имати културно-просветну улогу какву је и до сада имао и да ће се свака, па и најмања школа, убудуће одазвати на позив организатора Kонкурса. 

ФОТО АЛБУМ 

Овде можете видети резултате конкурса

Нови Сад
Информативна служба Епархије бачке