Обраћање поводом текста објављеног у "Вечерњим Новостима", 27. априла 2009.

Нови Сад,
28. април 2009.
Дневни лист "Вечерње новости"
Редакција Војводина
Булевар ослобођења 41
Нови Сад

Поштовани,

Обраћамо вам се поводом текста ,,Молитва доноси излаз из кризе“, са поднасловом ,,Придају ли Новосађани последњих година значај вери и Цркви и колико“, објављеног у дневном листу Вечерње новости, у додатку за Војводину, 27. априла 2009. године.
У овом тексту новинар М. Равић узима себи за право да за саговорника на тему црквеног живота у Новом Саду и духовног стања Новосађана бира свештеника који не само да не службује у Новом Саду него чак и не припада броју клирикâ Епархије бачке, те, сходно наведеном, није компетентан саговорник.
Нажалост, писац овог текста није имао осећање да се овим поводом обрати легалним црквеним институцијама Епархије бачке како би био упућен на једног од новосадских свештеника, који би са позиције стварног познавања црквеног и духовног живота у Новом Саду могао да каже нешто боље него, цитирамо: ,,Веронаука у школама збуњује децу која све ређе долазе на веронауку у цркве“. Не бисмо доводили у питање истинитост ових речи да се исте односе само на парохију која је овом свештенику поверена од стране његовог надлежног епископа (велико је питање да ли је овај свештеник, пре враћања веронауке у школе, уопште држао часове веронауке), али пошто су ове речи изговорене у контексту коментарисања црквеног живота у Новом Саду, морамо да их демантујемо и кажемо да наше искуство говори да се повратком веронауке у јавне школе у Републици Србији унапредио црквени живот свих парохија у Новом Саду и целукопној Епархији бачкој. Сигурни смо да је слична ситуација и у другим епархијама наше помесне Цркве, па ова изјава и друге изјаве у наведеном тексту звуче потпуно бесмислено и далеко су од истине.
Зато сматрамо да је о теми духовног живота у Новом Саду ваш новинар требало да се обрати службеницима епархијске канцеларије или пак црквеној општини у Новом Саду, који би га даље упутили и помогли му да напише квалитетан текст на ову тему, а не да, не знамо из којих разлога, за саговорника позове пароха из Сремске Каменице који ненадлежно и приземно даје изјаве о православној вери, плодовима веронауке, духовном стању Новосађана и црквеном животу у Новом Саду.
Стога очекујемо да у следећем броју Вечерњих новости, на истој страни, објавите наш деманти, а убудуће да се за помоћ у писању текстова на тему Цркве и православне вере у Новом Саду и Епархији бачкој обратите надлежним црквеним институцијама.

Из Канцеларије Епископа бачког

Нови Сад
Канцеларија Епископа бачког