Саопштење Епархије рашко-призренске поводом лажи и клевета појединих монаха-немонаха са Косова и око Косова

Игуман и монаси манастира Црне Реке, као и настојатељ и монаси манастира Светих Архангела код Призрена, а уз њих и њихов главни ментор, свргнути и стављени под суд јеромонах/архимандрит Симеон Виловски, не престају са лажима и клеветама, којима прљају лице и скрнаве име великомученичког Косова и Метохије и ове распете Епархије. Због своје нечисте савести говоре о „угрожености целе концепције монашког живота на Косову“. Читај: сопствену нечисту савест, због непоштовања канонског поретка Цркве и самим тим гажења својих монашких завета, проглашавају за „угроженост“, а уствари управо они (све скупа њих тридесетак, у односу на далеко већи број канонски уредног и монашки послушног мушког и женског монаштва на Косову и Метохији) јесу ти који угрожавају прави монашки позив и живот на Косову и Метохији.

Конкретно, 16. марта 2010. у Црној Реци су поцепали донети им од архијерејског намесника новопазарског позив Епископа администратора да дођу у Грачаницу и изјаве да прихватају одлуке Патријарха и Светог Синода (које, ево већ цео месец, не само што не прихватају него и изругују јавно и по својим прљавим сајтовима), иначе ће сносити канонске последице свога цркворазорног бунтовништва и ширења узнемирења и раскола по недужном народу ове Епархије и изван ње.

У манастиру Светих Архангела код Призрена нису ни прихватили донети им од архијерејског намесника призренског позив да се појаве у Грачаници. У једним новинама пак, истога 16. марта, жале се како су „остављени“, како их „нико не посећује,“ како „донете одлуке (Синода) могу да узнемире ионако малобројне Србе који живе у Призрену и околини“ и како „нико не контактира с нама и ми немамо коме да се обратимо“! Подсећамо да је овај манастир посетио лично Епископ администратор, у пратњи још двојице Епископâ и неколико свештеника у Недељу Православља (21. фебруара), али се пред њима појавио само настојатељ Бенедикт и нико други од монаха. Сутрадан се на прљавим сајтовима ових и неких других одметника појавио текст „Инвазија на манастир Светих Архангела“! Ови монаси-немонаси кажу да „размишљају да заувек напусте ову православну светињу због лоших услова живота“. Еда Бог дâ да то учине што пре, да ослободе од њих окупирани свети манастир и дозволе оцу Михаилу из Призрена и другим монасима који би дошли, као и свештеницима и верницима из Призрена, села Новаке и Велике Хоче, да долазе у овај царски манастир, као и у саборну цркву у Призрену (где се редовно служи, а они одвраћају Призренце, међу њима и малу Милицу са баком, да не иду у саборни храм Светог Георгија, као што су прошле године демонстрирали и против синодске комисије на челу са садашњим Патријархом, тадашњим Епископом нишким Иринејем, када су дошли у Призрен да приме обновљене храмове, Епископију и зграду Богословије).

Из Епархије Епископ администратор најављује да ће у суботу Акатиста доћи да служи у призренској страдалној светињи Богородици Љевишкој и да ће посетити манастир Светих Архангела.

За Симеона Виловског, познатог лажова и превртљивца, и ухапшеног у Грчкој бегунца са Косова, из ове Епархије се посведочује да је био примљен за клирика Грчке Цркве, али кад је Митрополит пирејски г. Серафим дознао о чему и о каквом човеку се ради, вратио је сва његова документа Светом Синоду у Београд. Јеромонах Симеон Виловски је већ поодавно стављен под забрану свештенодејства и против њега се води канонски поступак за рашчињење (а што је била одлука Светог Архијерејског Сабора још маја 2006. године).

Извор: Инфо-служба Епархије Рашко-призренске

Призрен-Грачаница
Извор: Инфо-служба Епархије Рашко-призренске