Саопштење за јавност

Поводом дезинформације објављене на интернет-порталу Радија 021, од 4. јануара 2012. године, под насловом ,,Црква и ове године затеже око датума обележавања Рације“, одлучно одбацујемо сваку инсинуацију да је секретар Епархије бачке протонамесник Владан Симић одбио позив на састанак у Градској кући на којем је наводно требало да буде договорен програм обележавања седамдесетогодишњице Рације.

Прво, Епархија бачка и њен секретар нису добили никакав писмени позив за поменути састанак нити је било ко из Епархије бачке знао да ће се тај састанак одржати.

Друго, прву информацију о термину одржавања састанка добили смо два сата пре његовог почетка, и то путем немуште поруке остављене на телефонској секретарици. Овакав начин ,,позивања“ Епархији бачкој је непознат и стран. Иако је Епархија бачка у својој вишевековној историји имала службене односе са разним властима разних царевина, овакав случај још није забележен у њеним аналима.

Треће, без обзира на чињеницу да је градоначелник Новог Сада одавно самовољно и прећутно укинуо Одбор за обележавање Новосадске рације, једино се на састанку тог Одбора могу договорити сви детаљи у вези са обележавањем овог трагичног догађаја. Сваки састанак ван тог Одбора је нелегалан и противан духу традиције обележавања Новосадске рације.

Дакле, имајући на уму ових неколико чињеница, јасно је да је градска власт ,,позвала“ представника Епархије бачке на неки фантомски састанак са циљем да исти не дође и да тако омогући својим медијима да објаве дрзак текст под насловом ,,Црква и ове године затеже око датума обележавања Рације“. Подсећамо да је сутрадан по објављивању овог прљавог текста на интернет-порталу Радија 021, Епархија бачка у сарадњи са Црквеном општином у Чуругу и Меморијалним друштвом ,,Рација 1942.“ обележила седамдесетогодишњицу рације у Чуругу и шајкашкој области. Разуме се, овај догађај је од истог радија пропраћен у тој мери да је све друго било важније од чињенице шта се обележава и ко је организатор програма. Ипак, овим чином Црква је јасно поручила да није она та која ,,затеже“ и да је очигледно да проблем лежи на другој страни јер невине жртве не могу бити предмет политичке кампање, а још мање се може очекивати да Црква такву злоупотребу немо посматра или у њој, не дај Боже, учествује.

Из свега наведеног јасно се закључује да је неистинито тврђење да је Црква изразила било какав став по питању датума овогодишњег обележавања новосадске рације јер представник Епархије бачке није био позван да се о томе изјасни, а још већу обману представља ,,сазнање“ Радија 021 да је секретар Епархије бачке одбио да дође на састанак, из простог разлога што је немогуће одбити непостојећи позив.

Уосталом, због апсолутно нецивилизованог и антицрквеног понашања градоначелника и његовог ,,тима“ поводом Рације прошле године и због непостојања било каквог службеног односа тих људа према Српској Православној Цркви, односно Епархији бачкој, поставља се питање: откуд њима дрскост да, после свега, уопште помињу Епархију бачку у било ком контексту? Јасно је, наиме, унапред да са таквим људима Епархија бачка ни у ком случају неће правити заједничке прославе и програме, ниједним поводом, а поготову поводом светих и светлих невиних жртава Рације у Бачкој.

Коначно, Епархија бачка и Црквена општина новосадска ће, ако Бог дâ, 22. јануара 2012. године, у Српском народном позоришту, са почетком у 19,00 часова, приредити програм поводом обележавања седамдесетогодишњице Рације у Бачкој, а сутрадан, 23. јануара, на новосадском Кеју жртава рације, са почетком у 12,00 часова, одржати помен

Из Канцеларије Епископа бачког

Нови Сад
Информативна служба Епархије бачке