Саопштење за јавност хора Свети Стефан Дечански

Управа црквеног хора Свети Стефан Дечански из Новог Сада овим путем демантује наводе објављене у Дневнику од 30. јануара 2011. године, на страни 8-9, у тексту Зорице Милосављевић под насловом Српска музика у срцу Москве.

У наведеном тексту се наводи да је наш хор учествовао на музичкој манифестацији у Москви, што не одговара истини, јер црквени хор Свети Стефан Дечански није путовао у Русију него је под тим именом, али без придева црквени, путовао приватни хор Тамаре Петијевић. Као доказ овог тврђења износимо чињеницу да је именована због непоштовања Статута хора и недовољне црквене свести разрешена ове веома одговорне дужности још у децембру 2010. године.

Црквени хор Свети Стефан Дечански добио је позив организатора Божићног фестивала у Москви да узме учешћа у овој манифестацији и тај позив је упућен преко Епархије бачке, како и доликује црквеном поретку. Нажалост, госпођа Петијевић се самовољно одлучила да крене стрампутицом и да се, без благослова, ненадлежно, одазове на наведени позив. Иако се њено понашање не може сматрати одговорним и професионалним, а понајмање хришћанским и црквеним, госпођа Петијевић је изволела узети себи слободу да у наведеном тексту негативно коментарише богослужбени живот и поредак Српске Православне Цркве.

На крају, овом приликом обавештавамо јавност да је госпођа Тамара Петијевић, сада већ бивши диригент црквеног хора Свети Стефан Дечански, разрешена дужности и да нема никаквих ингеренција у вези са радом и животом црквеног хора Свети Стефан Дечански. Следствено наведеном, она није легитимни саговорник за питања делатности црквеног хора Свети Стефан Дечански, него једино може говорити у своје лично име и у име свог приватног хора Орфелин, који је, по нашим сазнањима, овом приликом гостовао у Москви, лажно се представљајући као црквени хор Свети Стефан Дечански.

У овом тексту постоји још једна груба неистина ― тврди се да је хору Свети Стефан Дечански већ две године забрањено да поје у новосадским православним храмовима. Истина је да овај хор никад, ни један једини дан, није био под забраном учешћа у светим богослужењима. Тачно је само то да је једно техничко лице ― диригенткиња хора ― разрешено дужности у децембру 2010. и да се ради на ангажовању новог диригента.

Овим поводом Управа црквеног хора Свети Стефан Дечански ће упутити молбу Његовом Преосвештенству Епископу бачком г. др Иринеју да о свему наведеном обавести организатора Божићног фестивала у Москви, као и све друге релевантне институције у земљи и иностранству, како би се спречиле овакве и сличне злоупотребе имена нашег хора.

 

У Новом Саду, 4. фебруара 2011. године

Управа хора Свети Стефан Дечански

Нови Сад
Информативна служба Епархије бачке